Najzdrowsze rodzaje kasz, które można wykorzystać w kuchni

0
Share

Świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu, zbóż jest kasza. Jest to nie tylko zdrowszy, ale też smaczniejszy zamiennik. Do wyboru mamy szereg rodzajów kasz, dzięki czemu nie można mówić o nudzie w kuchni. Warto próbować nowych możliwości i smaków. Kasza gryczana biała to nie jedyne rozwiązanie. Potrawy można przygotowywać na bazie jęczmiennej, jaglanej, kuskus, bulgur, kukurydzianej, gryczanej, amarantusowej, z komosy ryżowej. Z takim wyborem jadłospis będzie mocno urozmaicony. Z kasz możliwe jest przygotowanie dań zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W obu przypadkach smakują wyśmienicie.

Poznaj najzdrowsze kasze i włącz je do swojego jadłospisu

Każdy chyba dobrze zna kaszę jęczmienna, która dostępna jest w trzech wersjach – pęczak, kasza perłowa i kasza łamana. Zaletą kaszy jęczmiennej jest duża zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia przemianę materii i reguluje wyróżnienia. Spożywanie tej kaszy sprzyja zmniejszeniu poziomu cholesterolu, ma korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową, zapobiega otyłości i nadwadze. W kaszy tej nie brakuje żelaza i potasu. Dalej mamy kaszę jaglaną, która ma sporo białka, dostarcza cynku i żelaza, zawiera też krzem i lecytynę. Jeśli nam na usprawnieniu pracy mózgu i układu nerwowego, zmniejszeniu ryzyka wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej, obniżeniu stężenia cholesterolu, podniesieniu odporności, poprawieniu kondycji włosów i skóry, jak najbardziej warto sięgnąć po kaszę jaglaną. Kasza kuskus jest lekkostrawna, dlatego może być podawana dzieciom i osobom z problemami ze strony układu pokarmowego. Zawiera sporo jodu i białka, jednocześnie mniejszy procent błonnika. Doskonale sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie. Kaszę kuskus można bardzo szybko i łatwo przygotować, wystarczy zalać wrzątkiem i chwilę odczekać, nie trzeba jej gotować.

Kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego może być śmiało spożywana przez osoby borykające się z cukrzycą, otyłością czy nadwagą. Normalizuje ona stężenie glukozy we krwi, szybko zapewnia uczucie sytości na długi czas. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, dlatego chroni przed chorobami serce i układ naczyniowy. Nie brakuje w niej potasu, magnezu i żelaza, kwasu foliowego. Nie można zapomnieć o kaszy gryczanej, która zmniejsza ryzyko otyłości, zaparć, chorób nowotworowych, zaburzeń lipidowych. W kaszy tej znajdują się cenne aminokwasy egzogenne, substancje fenelowe, składniki mineralne.

Related Posts
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *